Cardistry.hu

A Magyar Kártya és Cardistry Közösség

rólunk
image

A Cardistry művészete

A bűvészetben a kártyatrükkök a 19 században kezdtek el igazán népszerűek lenni. Ebben az időben a kártyabűvészek jól tudták, hogy a trükkök nem feltétlenül elegendőek ahhoz, hogy bizonyítsák kézügyességüket, ezért elkezdtek flourisheket, vagyis kártya zsonglőr mozdulatokat használni. Ezek a mozdulatok (továbbiakban flourish) a trükkökkel ellentétben úgy lettek kitalálva, hogy nagyon vizuálisak legyenek és nagyon nehezen kivitelezhetőek, tehát csak az igazán ügyes kezűek tudják azt előadni.

Az első dokumentált ilyen mozdulatok közé tartozik péládul a Charlie Cut, a Riffle Shuffle, vagy a Thumb Fan. Több bűvészkönyv szerző, mint például a híres The Expert at the Card Table 1902-es sikerkönyv szerzője S. W. Erdnase is kifejtette, hogy a bűvészek számára mennyire fontos hogy ilyen mozdulatokat beépítsenek a trükkjeibe. A 2000-es évekig ezek a flourish-ek a kártyabűvészet részét képezték, csak ezután kezdett önálló művészeti ágként megjelenni. Azóta többnapos cardistry rendezvényeket is szerveznek.

Chris Kenner amerikai bűvész, aki több, mint 20 évig volt vezető producere David Copperfield-nek. Azért tartják őt a cardistry atyjának, mert 1992-es könyvében, a Totally Out of Control-ban ő publikálta először a már híressé vált Sybil emelést. Ez az emelés azóta több variácót is megélt, igazán híressé a brit bűvész, Dynamo tette. Chris látványos Sybil emelése egy kétkezes emelés, aminek hatására megszületett egy vadiúj művészeti ág, ami egyfajta zsonglőrködés, csak nem labdákkal, vagy buzogányokkal, hanem kártyalapokkal. Azóta több száz flourish oktatóanyag jött létre, a mozdulatok egyre bonyolultabbá váltak, és végül ez a művészet is nevet kapott: CARDISTRY.

Közösség

Célunk összefogni a hazai kártyazsonglőröket, létrehozva egy közösséget, akik együtt gyakorolhatják a cardistry művészetét.

Lehetőség

Lehetőség a fejlődésre. Szeretnénk teret, tudást és észközöket elérhetővé tenni mindazoknak, akik gyakorolják, vagy szívesen kipróbálnák a cardistry művészetét.

Népszerűsítés

Nem titkolt célunk a cardistry hazai népszerűsítése is, amivel nem csak művészetünk, de közösségünk tagjai is nyernek, hiszen ők és tudásuk fognak elsősorban rivaldafénybe kerülni.

Egy kis Cardistry kedvcsináló

Kapcsolat

  • Ha bármiylen kérdésed lenne, írj nyugodtan
    e-mail címünkre és amint tudunk válaszolunk!
  • E-mail címünk: kartyabolt@gmail.com
  • Kártyákat itt tudsz vásárolni: www.buveszbolt.hu